توضیحات
نشا کاری یکی از روش های مرسوم کشاورزی است. این روش کاشت، در دو مرحله انجام می شود که مرحله اول آن تولید نشا در خزانه است. عده ای از کشاورزان، نشا مورد نیاز خود را خودشان تهیه می کنند و عده ای دیگر، آن را خریداری می کنند. از این رو تولید انبوه نشا انواع گیاهان و سبزیجات که نقش مهمی در پیشرفت کشاورزی کشورمان داشته است، امروزه تبدیل به یکی از مشاغل پردرآمد و در عین حال جذاب و لذت بخش شده است. اگر قصد دارید به تولید نشا کاهو سالادی برای فروش یا حتی برای کاشت در مزرعه خودتان بپردازید با ما همراه باشید تا اصول اولیه و مراحل نشاکاری را برای شما معرفی کنیم.
آب و هوای مناسب برای کاشت کاهو سالادی
کاهو سالادی، یکی از سبزیجات پرمصرف و پرخاصیت است که به وفور در ایران کشت می شود. این گیاه، دوستدار هوای معتدل و سرد است. از این رو، بیشتر در مناطق سردسیری کشور و در فصل بهار کاشته می شود. اما چنانچه قصد دارید این محصول را در مناطق گرمسیر مانند استان های جنوبی بکارید بهتر است از هوای معتدل زمستان استفاده کنید. بنابراین در این مناطق در فصل پاییز اقدام به کاشت کاهو سالادی بکنید. به طور کلی، کاهو سالادی در محدوده دمایی ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتی گراد به خوبی رشد می کند. گرمای بیش از حد موجب آسیب دیدن این محصول می شود و تأثیرات منفی در جوانه زدن بذر، رشد نشا کاهو سالادی و طعم و مزه آن می گذارد.
چنانچه بذرهای کاهو سالادی در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد قرار گیرند به خواب می روند و دیگر جوانه نخواهند زد. اگر قبل از اینکه کاهو سالادی به میزان کافی رشد کرده باشد، هوا به میزان زیادی افزایش یابد بوته های محصول زودتر از موعد به بذر نشسته و مزه برگ های آن به تلخی می زند. پژمرده شدن برگ ها نیز از جمله دیگر تأثیرات منفی هوای گرم بر گیاه کاهو سالادی می باشد.
خاک مناسب برای کاشت کاهو سالادی
کاهو سالادی در انواع مختلف خاک ها قابل کشت است. به شرط آنکه خاک مورد نظر، حاصلخیز و مرغوب و غنی از مواد معدنی باشد. از دیگر شرایط خاک مناسب کاشت کاهو سالادی، خاکی است که از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. خاک اطراف ریشه کلهو سالادی هرکز نباید کاملا خشک شود. چنانچه تمایل دارید محصول زودرس برداشت کنید می توانید از خاک لومی شنی استفاده کنید. این نوع خاک، گرما را بیشتر به خود جذب می کند. میزان اسیدیته یا PH مناسب برای خاک زیر کشت کاهو سالادی، محدوده ۵/۵ تا ۵/۶ برآیند شده است. خنثی بودن خاک موجب کاهش محصول می شود. در صورت نیاز، کودهای پتاس و فسفر را قبل از کشت کاهو سالادی، به خاک مزرعه خود اضافه کنید.
مراحل تولید نشا کاهو سالادی
زمان مناسب برای آغاز کاشت بذر در خزانه، ۴ تا ۶ هفته قبل از آخرین سرما و یخبندان منطقه است. ابتدا بذرهای مناسب و با کیفیت را خریداری نمایید. مطمئن باشید بذرها عاری از هر گونه بیماری و آفت باشند. همچنین از قوه نامیه (درصد بذرهایی که صد در صد جوانه می زنند) بالای ۸۰ درصد برخوردار باشند. پس از تهیه بذرها، بستر مناسب برای کاشت آنها را فراهم کنید. خزانه ای به اندازه هشتاد تا صد متر مربع جهت پرورش نشا کاهو سالادی لازم برای مزرعه ای به مسافت یک هکتار کافی است. می توانید از قسمتی از همان زمین زراعی به عنوان خزانه استفاده کنید. برای خزانه ای با این اندازه، یک کیلوگرم بذر تهیه کنید. اگر مقدار کمتری نشا کاهو نیاز دارید به همان نسبت بذر کمتری نیاز خواهید داشت.
بهتر است بذر ها را در سینی نشا بکارید. این سینی ها برای کاشت نشا انواع گیاهان طراحی و ساخته شده اند. از این جهت که هر بذر در محیط جداگانه و ایزوله کاشته می شود بسیار مناسب هستند. از خاک حاصل خیز، غنی و با زهکشی مناسب برای کاشت نشا کاهو سالادی استفاده کنید. سینی های نشا را با خاک کمی مرطوب پر کنید. بذرها را در عمق یک سانتی متری بکارید و روی آنها را با خاک بپوشانید. پس از کاشت بذر، آنها را آبیاری کنید. آبیاری باید به صورت مداوم و تا جوانه زدن بذرها انجام شود. شرایط محیطی لازم از جمله آبیاری، نور و دمای مناسب خزانه را تا زمان تبدیل شدن جوانه ها به نشا کاهو سالادی حفظ کنید.
انتقال نشا کاهو سالادی به مزرعه
پس از گذشت ۶ تا ۸ هفته از کاشت بذرها، نشاهای کاهو سالادی دارای ۴ تا ۶ برگ شده و برای انتقال به مزرعه آماده می شوند. کاهو سالادی محصولی ظریف است و تغییر ناگهانی محیط می تواند به آن آسیب بزند. بنابراین، یک هفته قبل از انتقال نشا کاهو سالادی به زمین اصلی، آنها را کم کم به محیط بیرون عادت دهید. برای این کار، کم کم هوای آزاد را وارد خزانه کنید و نشاها را در مقابل تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. زمانی که نشا ها مقاوم سازی و آماده شدند، آنها را به مزرعه منتقل کنید. فاصله مناسب کاشت دو نشا متوالی در ردیف ها، ۳۰ تا ۴۵ سانتی متر است. چنانچه این فاصله را رعایت کنید، حدود هفتاد هزار نشا کاهو سالادی در یک هکتار زمین کاشته خواهد شد.
تولید نشا کاهو سالادی چه مزیتی دارد؟
کاهو سالادی را می توانید به صورت مستقیم هم در مزرعه بکارید. در این صورت با گرم شدن تدریجی هوا می توانید اقدام به کاشت بذرهای کاهو به صورت مستقیم و در زمین اصلی نمایید. اما کاشت نشا کاهو سالادی مزایای فراوانی دارد که موجب ارجحیت آن بر روش کاشت مستقیم شده است. از جمله مزایای این کار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نشا کاهو سالادی در شرایط ایده آل خزانه پرورش داده می شود. از این رو قبل از گرم شدن هوای بیرون، شما می توانید بذرهای کاهو را بکارید. این امر موجب می شود زمان لازم برای رشد کاهو سالادی در مزرعه کاهش یابد و محصولات خود را زودتر از موعد وارد بازار فروش کنید.
- با پرورش دادن نشا کاهو سالادی در شرایط محیطی مناسب خزانه، در نهایت بوته های کاهوی سالم تر و محصول با کیفیت و بهتری خواهید داشت.
- از آنجا که بذرها، دوره اولیه رشد خود را در محیط کوچک خزانه می گذرانند، شما می توانید مدیریت بهتری از جهت آبیاری، مبارزه با آفات، تنک کردن و… بر محصولات داشته باشید.
- از مزایای مهم دیگر نشاکاری این است که شما می توانید نشاهای قوی و با کیفیت را به مزرعه انتقال دهید و گیاهچه های ضعیف را حذف کنید. به این ترتیب، محصولی با تراکم یکنواخت خواهید داشت.
- بسیاری از هزینه ها حذف می شوند. برای مثال بذر کمتری نیاز خواهید داشت. به دلیل کوچک بودن فضای کاشت اولیه، از استهلاک ماشین آلات لازم برای آبیاری و… جلوگیری می شود. دستمزدهای کارگری جهت کارهایی مانند تنک کردن و حذف علف های هرز نیز حذف می شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.